2011. december 10., szombat

Az eperszedő

Vörös pöttyös könyvként van feltüntetve, de ez csalóka, így aki az Alkonyat-széria hasonló kategorizáltsága miatt nem merne belevágni, megnyugatom: nincsenek benne csillámló vámpírok, és nyáltengertől sem kell tartani.
A könyv legnagyobb hibája a hátoldalon található ajánlás. Lehet, hülyén hangzik, de teljesen igaz. Úgy hirdeti a könyvet: "Jette legjobb barátnőjét meggyilkolják, miután a lány nyilvánosan bosszút esküszik. A gyilkos felfigyel rá, majd elhívja randizni. Jette beleszeret anélkül, hogy sejtené, kivel van dolga. Enyhén spoileres, tekintve, hogy Caro regény első harmadában él, és elég nehéz úgy átérezni a történetet, hogy tudjuk mi fog történni.
Az elbeszélés szintén furcsa. Egyedül Jette beszél egyes számban, a többiekről mind harmadik személyben nyilatkozik az író. Nem jött be túlságosan ez a technika, nem hiteles, nekem alapjáraton élethűbb az "énregény". Ha meg az író nem tud gyilkosként írni, akkor van még mit tanulnia.
Huha, ez elég fikázósra sikerült, de nem akart az lenni, Az eperszedő egy nagyon jó és erős könyv, ami érzékletesen mutatja be az erőszakos és értelmetlen halál kiváltotta reakciókat és a feldolgozást. Nagyon is valóságos reagálásnak tartom, hogy az áldozat hozzátartozója dühében megfennyegesse a gyilkost. A szereplők nagyon szerethetőek, főleg Merle és Jette. Mi, olvasók persze tudjuk, ki a tettes, de mégis szorítunk nekik, hogy rájöjjenek, hogy kapcsolódnak egymáshoz a láncszemek.
A könyv tetőpontja természetesen a lelepleződés, ami természetesen nem ér tragikusan véget, egy egyszerű deux ex machina kutyamegjelenéssel elkerülhető az újabb vérontás.
Több dolgot nem értettem; mi olyan vonzó az eperszedőben? Miért szeretnek belé első látásra? Egyáltalán, mi a motivációja? Kissé több, kidolgozást, ha kérhetném...
Ami pedig feltette az i-re a pontot: mégha megpróbálta is megölni, Jette még mindig szereti. Agybaj.
A könyv hangulata, mintha enném a nyarat, must read, márcsak Caro versei miatt is.
Monika Feth: Az eperszedő. Könyvmolyképző, 2010

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése