2011. október 21., péntek

Nők egy fedél alatt- Mai kínai kisregények

Erről a könyvről nagyon keveset lehet hallani, nem hypolják, én is teljesen véletlenül futottam bele. Ezért is érzem szükségét, hogy reklámozzam, mert egy nagyon erős és sokszínű válogatás kínai kortárs íróktól.
Az első, címadó történet a kínai klasszikus, a Nők egy fedél akatt hagyományait viszi tovább: egy idős, gazdag kereskedő újabb, negyedik feleséget hoz a házba Szung-lien személyében. A harmadik feleség, Mej-san igazi primadonna, akinek a hűség nem az erőssége, hamar összebarátkozik Szung-liennel. Ebben a bezárt világban minden a férj kiszolgásása körül forog, a nők másodrendűek, aki pedig megszegi a szabályokat, annak egyesen a halálkútba vezet az uta...
A következő novella Az élet, mint a füst Jü Hua tollából. Kevés ilyen szürreális történet olvastam, sokat lehet rajta agyalni. Cselekénye annyira összetett, itt nem is szeretném részletezni, ízelítőnek annyi is elég, hogy itt emberek számok nevét viselik, vak jós szeret bele fiatal lány hangjába, és HALÁL leselkedik mindenütt.
A Linék hétköznapjai ezzel szemben két lábbal áll a földön, egy átlagos kínai férfi áll a középpontban, aki nem boldogul, mert nem érti a rendszert, kétségbeesetten próbál a felszínen maradni, ami nem egyszerű, ha nincsenek befolyásos ismerősei az embernek, ráadásul a kínai kultúra nagyon hagyománytisztelő, rengeteg a kötelesség, kevés az idő. A kiút pedig néha a legváratlanabb helyekről érkezik...Ez a történet tudatosította benne, hogy nem szeretnék kínában irodista lenni!
A Fabrikált történet nagyon nyomasztó, a rejtélyes Tibetbe kalauzolja az olvasót, lepratelepre. Az elbeszélőt nem lehet biztosan azonosítani Ma Jüannal, a szerzővel, mai napig töröm rajta a fejem, hogy akkor most megtörtént-e az affér vagy nem...
Papapa történethez annyit fűznék hozzá; kegyetlen. A központi karakter, egy kisfiú, értelmi fogyatékos, ami egy eldugott kis hegyi faluban nem szimpátiát, hanem rosszindulat, félelmet vált ki, ezzel újabb és újabb akadályokat gördítve Kis Ping útjába.
Remélem a rövid bemutatásokkal felkeltettem az érdeklődést e könyv iránt.
Nők egy fedél alatt. Kortárs kínai kisregények.Európa Kiadó, 2003 393 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése