2011. október 20., csütörtök

Házirend

Autizmus. Ez a téma különösen aktuális számomra, erről készítem a projektmunkám. És ebben nagy szerepet játszott ez a könyv autista főszereplője, ami felkeltette az érdeklődésemet e "betegség" iránt, amiről szinte alig tudunk valamit.
Jacob Hunt tizenhét éves. Asperger szindrómás. Nem tud kapcsolatot teremteni a külvilággal, akárhogy próbálkozik is; képtelen értelmezni a szociális jeleket, mindent szó szerint vesz. Mindennél fontosabb számára napirendje pontos betartása, a legkisebb változtatás is kontrollálhatatlan dührohamot idéz elő nála. Az Asperger-szindrómára jellező tünetei közé tartozik, hogy megszállottan érdekli egy téma. Jacob esetében ez a bűntények, odavan a Bűnvadászok sorozatért, otthon gyilkosságokat rendez, és adóvevőn értesül a városban történtekről, ezzel hozva a frászt a rendőrökre. Fejlesztőpedagógusa Jess, fiatal egyetemista lány, sokat fejleszt a fiún, egész addig, amíg brutális gyilkosság áldozata nem lesz.
Bonyolítja a képletet Theo, Jacob öccse, aki szórakozásból házakba hatol be, mígnem a végzetes napon Jessel találja megát szembe...
Már magában az alaptörténet is nagyon izgalmas, de Jodi Piccolut szokása szerint ennyivel nem elégszik meg, csűri-csavarja a témát, olyan véget írt, amire senki sem gondolna... Meg persze az elmaradhatatlan szerelmi szál!
A történetvezetés jodis, felváltva meséli el öt érintett: Emma, a fiúk anyja, Rich, a helyi rendőr, Oliver, fiatal ügyvéd, aki Jacob védelmét látja el, Theo és Jacob. Ez a stílus garantálja, hogy fejezetről fejezetre változtassuk az álláspontunkat attól függően, ki ír éppen. Jacob problémája szörnyű, de Theo is mesélhetne, miket kell elviselnie, a sulis szekálástól kezdve Jacob "hobbiaijig". Emmának különösen nehéz egyedül nevelni a fiait és még dolgozni is mellette, ráadásul Jacob speciális gyógyszereit nem fizeti a biztosító.
Kedvenc karakter egyértelműen Oliver, bírom a stílusát és a lazaságát, ahogy egyre inkább megkedveli Jacobot, és a kezdetben nyűglődés igazi elszántsággá fejlődik.
Nagyon érdekes adalék a könyvhöz a fejezeteket elválasztó megtörtént bűnesetek szinopszisa, amik a szimplán kegyetlentől a nem-hiszem-el-hogy-ilyen-létezikig terjednek.
Az autizmust hitelesen mutatja, Jacob világlátásába nagyon tanulságog bepillantani a könyv bátran ajánlható bárkinek, aki izgalomra vágyik, és fontos számára az emberi oldal.
Jodi Piccolut még mindig tudja, mitől döglik a légy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése