2011. október 22., szombat

A Hét Számlap rejtélye

Agatha Christiet senkinek sem kell bemutatni. Olyan klaszikusokkal ajándékozta meg a világot, mint a Gyilkosság az Orient Expressen, Az Ackroyd gyilkosság, Poirot és Miss Marple alakja, és a személyen kedvencemet, a Végtelen éjszakát is idesorolom, A titokzatos Mr.Quinről nem is beszélve. Agatha kisasszony nagyon termékeny író volt, regények mellett írt színdarabot és novellát, nem csak a krimiben alkotott, életművében találhatunk romantikus, természetfeletti történeteket is. Tavaly volt születésének 120. évfordulója, nem mintha ehhez kapcsolódóan, de be szeretném mutatni a szívemhez közel álló könyveit.
A Hét Számlap rejtélye egy kevéssé ismert műve, ezért is kezdeném ezzel. Nincs benne tojásfejű belge, se kotnyeles vénkisasszony, furfangos gyilkosság se, mégis száz százalékig Christie. Lord Caterham vidéki kastélyában nagyvilági fiatalok gyűlnek össze egy kis lazításra. Néhányan túlságosan is szabadan értelmezik a pihenést, délben kelnek fel reggelizni, ezzel bosszantva Sir Oswaldot, a kastély jelenlegi bérlőjét. Néhány jóhumorú egyén tréfát eszel ki Álomszuszék Gerry megtréfálására; nyolc ébresztőórát felhúznak reggel 6-ra és az ágya alá rejtik. De hiába csörömpölnek az órák, az aranyifút már semmi sem keltheti fel. Ha ez nem lenne elég, már csak HÉT óra maradt. És Ronny, aki gyanakszik a halálesettel kapcsolatban, szintén gyilkosság áldozata lesz.
De rejtély nem marad feldeíretlen, Lord Caterham lánya, Bundle nekilát, hogy megtudja, mi is a Hét Számlap. Nemzetre veszélyes terroristák, kártyabarlang, bűnözők? Ráadásként feltűnik Battle felügyelő!!
Imádtam ezt a könyvet, pörgős, nem ül le, bámulatos a szereposztás. A párbeszédek különösen ütősek, nagyon odavágnak a riposztok, és enyhe irónia lengi be az oldalakat. Kedvencem Bundle volt, szeretném azt hinni, hogy én is ilyen talpraesett vagyok. Az írónő jól titkolta, de sznob volt a maga módján, mindig csak a felső körökben játszódnak a történetei, ez itt sincs másképp, nemesek kérói, belügyminésztérium estélyei, gondtalan, pénzes fiatalok...
És a csavar. Mert persze enélkül nincs is krimi. Még a legharcedzettebb olvasóknak is nehéz lehet kiszámítani, amit Agatha kifőzött.
Méltánytalanul mellőzött könyv, ami a Királyok és kalandorok főhősnőjének ad még egy hajmeresztő gyilkosságsorozatot, talán ezzel próbálva minket kárpótolni, hogy olyan kevésszer van alkalmunk találkozni Bundle-lal. Sajnos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése