2012. január 27., péntek

Virágot Algernonak

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, főleg mert annyira esendő volt a főszereplő. Charlie Gordon értelmi fogyatékos, egyetlen cél motiválja: okosnak lenni, megtanulni olvasni, hogy a többiek szeressék. Aztán egy nap az orvosai felvillantják a reménysugarat; ha részt vesz egy agyműtéten, lángészt csinálnak belőle. Ő persze nem fogja fel, mekkora kockázatot vállal ezzel, csak azt látja, hogy normális lehet. A műtét sikeres volt, Charlie rohamosan kezd 'okosodni' hamarosan elhagyja az átlagember szellemi szintjét, meg sem áll a zsenialitásig. A címben szereplő Algernon egy egér, aki Charlie 'szellemi' rokona, különösen bensőséges kapcsolat alakul ki kettejük között. Amikor Algernonál visszaesés tapasztalható, Charlie rájön, hogy rá is ez a sors vár.
A könyv egy hatalmas jellemfejlődés. A kezdeti Charlie aranyos és naiv, míg egyre magasabb IQ-val egyre arrogánsabbá válik, kezdi fárasztani a többiek egyszerűsége és butasága. Ahogy egyre többer ért meg a világból, úgy értelmeződik át korábbi élete; a barátai a pékségben nem vele nevettek, hanem rajta, megvilágosodik számára anyja viselkedése. Az a röpke fél-egy év, ami normális emberként adatott neki, és mint zseni, hamar eltellik, eközben belekóstol az ÉLETbe, megismerkedik a szerelemmel. Alice Charlie fejlesztőpedagógusa, a bökkenő csak az, hogy az érzelmi intelligenciája nem áll arányban a hatalmas agykapacitásával. Ők ketten olyan széles érzelmi skálát járnak be, azt leírni sem lehet, viszonyuk egyszerre hűvös és szenvedélyes.
A könyv stílusa is követi Charlie fejlődését, a kezdeti helyesírási hibák és írásjeltelenséget az oldalak előrehaladtával felváltja a tudomáyos szakszavakkal teletűzdelt sztájl.
Persze, ha csak ennyiből állna a könyv! Olyan kényes kérdéseket feszeget, mint az emberkísérletek, karriervágy. Charlie bár már rég képes önálló döntéseket hozni, az orosovok még mindig úgy kezelik, mint a 'saját teremtményüket'. Tükröt tart elénk, hogy milyen, amikor kinevetjük a nálunk gyengébbet/butábbat/szerencsétlenebbet.
A Virágot Algernonak könyv egy emberről, aki csak az elismerésre vágyott, ehelyett az évszázad tudományos kísérletévé vált.
Daniel Keyes: Virágot Algernonak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése