2011. augusztus 9., kedd

Tízezer könnycsepp

Olvashatunk szórakozásból, de olvashatunk tanulásból. Olvashatunk magáért az irdalomért, de úgyanígy olvashatunk a mondanivalóért is.( ez egyebként a Investigation Discovery, a jelenlegi kedvenc csatornám szlogenjének átköltése)
Ha a történet miatt olvasunk, nagyon jó választás lehet Elizabeth Kim-től a Tízezer könnycsepp. Ahogy már az alcím is utal rá, egy távol-keleti, azon belül is egy koreai nő emlékiratait tartjuk a kezünkben. Egy kicsiny, helyes között eldugott faluban él anya és lánya. Egy nap a kislány szeme láttára felakasztják az édesanyját, a család ugyanis így torolja meg a nevén esett szégyent; a kislány házasságon kívüli, ráadásul félig amerikai. Miután árvaságra jut, árvaházba kerül, ahol szinte állati körülmények között tartják. Hosszas várakozás és félelem után örökbefogadják, így átkerül Amerikába. Azonban a vágyott meghitt családi légkör helyett egy fundamentalista keresztény párhoz kerül, és a szenvedései nem érnek véget.
Szerintem ennyi elég is leírásnak, nem akarom bő lére ereszteni, akit érdekel, az úgyis elolvassa. Mellesleg a címlap felépítésében eléggé hasonlít a Gésa emlékiratai-ra....
Engem személy szerint nagyon megrázott és felkavart a könyv, ilyet egyetlen embernek sem lenne szabad átélnie, és sajnon ráerősített arra a véleményemre, hogy a vallásos nevelés káros tud lenni.
A címre kitérve ez egy buddhista tanítás, miszerint az élet tízezer könnycseppből és tízezer mosolyból áll. Elizabethnek sajnos az előbbiből túl sok jutott.
Elizabeth Kim:Tízezer könnycsepp. Egy távol-keleti nő emlékiratai
Trivium, 2001, 231 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése